Keuzehulp: Hoe egaliseer ik een betonnen ondervloer?

De gemakkelijkste manier om de vloer te egaliseren is met een zelf nivellerend mortel. Voordat de vloer geëgaliseerd kan worden is het belangrijk om de ondergrond schoon, droog en scheurvrij te maken. Vanzelfsprekend uitgaande dat de vloer stabiel en draagkrachtig genoeg is. Naast goed stofzuigen betekent dit ook dat de vloer volledig geprepareerd moet worden bij eventuele scheuren. Smeer in het geval van gaten en scheuren de mortel uit over de vloer en vlinder het af totdat deze volledig vlak is.

Tip: Maak het uzelf gemakkelijk

Als in de egalisatiemortel sporen van de spaan zijn te herkennen sprenkel er dan wat water over om het vervolgens vlak te strijken.

Vloer egaliseren

 

Stap 1

Maak scheuren en gaten eerst vochtig met een kwast. Dit voorkomt dat de filler te snel op- en uitdroogt en daardoor kan scheuren.

Stap 2

Vul grote scheuren of gaten op met cement. De kleinere kunnen opgevuld worden met het egalisatiemortel, afgevlakt met een troffel. Wanneer de vloer eenmaal is uitgehard kan de vloer voorbereid worden door deze een beetje vochtig te maken. Denk er aan: geen watervloed, vochtig is goed genoeg!

Stap 3

Mix de egalisatiemortel aan de hand van de gebruiksaanwijzing. Begin in de verste hoek van de deur en giet de egalisatiemortel uit over het gedeelte van de vloer. Spreid het uit tot een dikte van ongeveer 3mm met een vlakspaan of rakel en maak lange halen. Terwijl u dit doet, zorg dat iemand anders de volgende emmer egalisatiemortel klaar maakt.

Stap 4

Werk snel maar voorzichtig. Afhankelijk van type en fabrikant kan egalisatiemortel al binnen 15 minuten hard worden en kan al binnen een aantal uur worden betreden.