Keuzehulp: Hoe kies ik tegels voor de badkamer?

Tegels zijn een slijtvaste, duurzame oplossing voor badkamers en keukens. Tegel en Sanitair Magazijn biedt een ruim assortiment tegels voor elke stijl en elk budget, van traditioneel tot modern. Tegels uitzoeken is leuk maar kan ook als verwarrend worden ervaren. Veel termen, kennis en meningen worden afgewisseld met eigen gevoel en beleving. Het is daarom niet altijd makkelijk om tegels uit te zoeken. Om u op weg te helpen met het uitzoeken van tegels bieden we een `keuzehulp´. De keuzehulp biedt richtlijnen en informatie over verschillende materialen en stijlen. Ook als hoe het gaat om het leggen van tegels of het aanbrengen van lijm, met de keuzehulp heeft u straks een goede basis om te beginnen met het maken of vernieuwen van de badkamer!

Type materiaal

Tegels zijn beschikbaar in een eindeloze combinatie van afmetingen, patronen en kleuren waardoor er voor iedere stijl en smaak wel een tegel is te vinden. Tegels zijn bovendien duurzaam en gemakkelijk om te onderhouden, wat ze ideaal geschikt maken voor plaatsen in de woning die veel belopen worden of op vochtige plekken zoals de badkamer. Tegels worden van een verscheidenheid aan materialen vervaardigd. Hieronder kunt u per materiaal de voordelen vinden.


Keramiek

Keramieken tegels behoeven het minste onderhoud, ze hoeven niet geseald te worden en zijn waterdicht na het voegen. De tegels zijn gemakkelijk te snijden en aan te brengen – en dankzij speciale printtechnieken kan haast elke verschijning gemaakt worden.

Graniet

Graniet is erg slijtvast en kan op plaatsen in de woning worden gebruikt waar veel stappen gezet worden. De kleur vervaagt niet en eenmaal ingevoegd is graniet waterdicht en gemakkelijk te onderhouden. Af en toe opnieuw voegen en de vloer blijft goed voldoen.

Marmer

Na het leggen van de marmerenvloer kan de vloer worden gepolijst. Polijsten is niet altijd gewenst. Ondanks dat marmer zeer mooi en elegant is, zijn marmerentegels namelijk ook extreem gevoelig. Zo kan een extreem gepolijste tegel slecht tegen water, marmer is en blijft een natuurproduct. Geen tegel is dus hetzelfde.

Mozaïek

Mozaïek is strikt genomen geen ‘materiaal’, maar is wel de moeite waard om hier te benoemen. Mocht u er van uitgaan dat elke tegel stuk voor stuk gelegd moet worden dan heeft u geluk, mozaïek komt in speciale matjes waardoor ze gemakkelijk te leggen zijn en netjes zijn af te werken.

Natuursteen

Natuursteen wordt gesneden of geperst van natuurlijke steenmateriaal. Het is exceptioneel sterk en duurzaam. De tegels zijn vaak van nature ruw. Ongepolijst of ongeglazuurd kan dit er voor zorgen dat de kans op valpartijen groter is. Natuursteen is over het algemeen op drukke plaatsen in de woning te gebruiken zoals de keuken, badkamer of in de hal.

Gres Porcellanato (alias Porcellanata)

Vergelijkbaar met keramiek is dit een relatief nieuwe tegelsoort ontstaan door een ander bakproces. Het ´normale´ bakproces (een laagje klei met een glazuurkleurtje zgn: bicottura of monocottura) is vervangen voor het Porcellanato proces. Het verschil zit in de druk van persen en baktemperatuur. Porcellanato wordt onder hogere druk wordt de klei geperst en bij hogere temperaturen gebakken dan bij het normale bakproces. Dit zorgt er voor dat de tegels sterker en vrijwel altijd vorstbestendig zijn. Inmiddels worden veel nieuwe vloertegels volgens deze productiemethode geproduceerd.

Tegeltypes in een handig overzicht

Onderstaand handige overzicht geeft gemakkelijk inzicht in de verschillende type tegels en waar welk type voor geschikt is.

Grootte van de tegel

Keramische vloertegels zijn over het algemeen 8-16mm dik, over het algemeen vervaardigd met een afmeting van 30x60 of 60x60cm. Andere vormen komen vanzelfsprekend voor maar zijn lang zo wijd en verspreid niet. Een natuursteentegel heeft over het algemeen een dikte van 15mm tot 20mm. Er zijn echter ook uitzonderingen, zo zijn er bijvoorbeeld natuursteentegels met een dikte van 10mm.

Slijtvastheid: de verschillende klassen

De slijtvastheid van een tegel wordt uitgedrukt aan de hand van verschillende klassen. Deze klassen helpen bij het bepalen of de tegel geschikt is voor de ruimte die betegeld moet worden. Een hal is een slijtvastere tegel nodig dan een badkamer, terwijl voor een badkamer een waterbestendige, anti-slip tegel geschikter is. Sommige tegels zijn harder dan andere. Tegels moeten voldoen aan een aantal eisen om in een bepaalde klasse te komen. Hier gaan tests aan vooraf, denk aan hoe hard de tegel is, de slijtvastheid van de tegel of het percentage water dat deze absorbeert.

De verschillende klassen:

Klasse 1 – Niet beloopbaar. Alleen geschikt als wandtegel.

Klasse 2 – Licht gebruik. Geschikt als muurtegel en in ruimtes die weinig worden begaan, zoals een badkamer.

Klasse 3 – Licht tot gemiddeld gebruik. Gebruik in ruimtes met normale betreding. Ook geschikt als muurtegel.

Klasse 4 – Gemiddeld tot hoog gebruik. De tegels zijn geschikt voor in huis en voor gebruik in klein tot middelgrote ondernemingen of voor kleine institutionele instellingen.

Klasse 5 – Hoog tot veel gebruik. Geschikte tegel voor elke woning, MKB en grote ondernemingen en institutionele instellingen.

Goed om te weten
Bij wet is niets vastgelegd over het publiceren van de klasse op- of bij de tegel.

Tegelstrips en decor

Voeg een decoratieve touch toe door de tegels af te ronden met een tegelstrip, sierstrip of inleg van siertegels.

Decorstrips of sierstrips

Sierstrips – soms in andere breedtes en kleuren dan de gebruikte tegels – kunnen worden gebruikt om het eind van de tegels af te bakenen, Ze worden ook gebruikt om patronen of ´zones´ te creëren. Bijvoorbeeld om het verschil tussen de keuken en het eetgedeelte aan te duiden. Ze komen in verschillende kleuren en patronen om de tegels helemaal af te kunnen werken.

Siertegels

Siertegels kunnen een patroon bevatten of volledig egaal zijn. Egaal, maar dan in een onderscheidende kleur van de bestaande tegelvloer. Voeg de siertegels toe tijdens het leggen van de tegels in een bepaald patroon of wissel ze willekeurig met de andere tegels af. Afhankelijk natuurlijk van het effect waar u voor gaat. Sommige siertegels bevatten een uitsparing, waarin een decoratieve inleg geplaatst kan worden.

Tegelstrips

Tegelstrips maskeren de randen van de tegels en worden rondom de hoeken geplaatst. Dit zorgt er niet alleen voor dat randen strak kunnen worden afgewerkt, het kan ook de bestaande tegelvloer complementeren. Bovendien verkleinen tegelstrips de kans op kleine ongelukjes of beschadigingen van de tegels. De diepte van de tegelstrip hangt samen met de dikte van de tegels.

Tegeldikte

Aangeraden breedte tegelstrip 

6mm

6mm

7mm

6mm of 8mm

8mm

8mm of 9mm

9mm

9mm of 10mm

10mm

9mm of 10mm

11mm

10mm

12mm

12,5mm



Tegellijm, voegmiddel en...

Tegels dienen op een oppervlakte gelegd te worden die geschikt is voor tegellijm. Vervolgens dienen de tegels gevoegd te worden met voegmiddel om een waterdicht geheel te creëren.

Voorstrijkmiddel

Het is aangeraden om voorstrijkmiddel te gebruiken om er voor te zorgen dat de aan te brengen tegelijm goed hecht met de ondergrond en de tegels. Primer is beschikbaar voor verschillende ondergronden, van een absorberende ondergrond (denk aan beton, kalkzandsteen, cement of pleisterwerk) tot een niet absorberende ondergrond (denk aan tegel over tegel, gevlinderd beton of oude verf- en lijmlagen).

Tegellijm

Tegellijm in poeder of pastavorm wordt gebruikt om de tegels tegen de muur of aan de vloer te lijmen. Er zijn verschillende variëteiten beschikbaar. Zorg er voor dat u de juiste lijmsoort voor de tegels neemt.

Voegmiddel

Voegmiddel is ook beschikbaar in poedervorm en wordt gebruikt om de voegen tussen de tegels op te vullen. Naast de veelgebruikte voegmiddelen bestaan er tegenwoordig ook speciale voegmiddelen voor verschillende oppervlaktes en tegels. Deze kunnen de duurzaamheid van de tegels verbeteren en kan het tegelen tevens vergemakkelijken.