Keuzehulp: Hoe plaats ik decoratieve tegels?

Zie de decoratieve siertegels als de laatste volle rij bij het leggen van de vloertegels. De overgebleven ruimte tussen de siertegel en de muur wordt opgevuld met op maat gemaakte (niet sier-)tegels. Leg eerst de volledige tegelvloer en laat de lijm rusten. Maak de volgende dag de vloer af met de siertegels en de op maat gemaakte laatste tegelrij.

Begin met het (droog)leggen van de siertegels. Plaats voor het op maat maken van tegels, eerst de te snijden tegel over de laatste hele tegel. Leg hier vervolgens een derde tegel bovenop waarbij een rand de muur raakt. Teken door gebruik te maken van de binnenste rand van de tegel een lijn op het oppervlakte van de tegel. Bij voorkeur wordt een markeerpotlood gebruikt. Let op: een gewoon potlood kan vlekken. Snijd de tegel net voor de lijn zodat er nog voegruimte over blijft.

Veiligheid boven alles

Draag altijd een veiligheidsbril en stofmasker bij het snijden van keramieken tegels. Let op: het is niet alleen een stoffig werkje, kleine stukken kunnen los schieten en schade veroorzaken aan de ogen! 

Siertegels leggen in een tegelvloer

Stap 1

Gebruik een lijmspaan om de lijm aan te brengen. Smeer genoeg lijm voor een aantal siertegels per keer. Sommige fabrikanten raden gebruik van handschoenen aan bij het aanbrengen van de lijm. Lees de gebruiksaanwijzing voordat u begint.

Stap 2

Plaats met beleid de siertegels op de juiste plek zodat ze overeenkomen met de andere tegels. Plaats vervolgens de voegkruisjes tussen de tegels.

Step 3

Plaats de laatste rij gesneden tegels op hun plaats en zorg dat ze overeenkomen met de decoratieve tegels.

Stap 4

Laat de lijm 24 uur rusten. Mix vervolgens de voeg en smeer het uit over de sier- en laatste rij tegels met een inwasspaan.

Stap 5

Was wanneer de voeg begint uit te harden de tegels met een vochtige spons af om overtollige voeg te verwijderen. Neem wanneer de voeg eenmaal volledig is uitgehard – ongeveer na een uur afhankelijk van het voegmiddel, de tegels met een vochtige spons af en wrijf de tegels droog met een doek.

Stap 6

Ontzie de vloer van gebruik voor de komende 48 uur na het voegen.