Wanneer het over badkamers gaat dan kan het zijn dat u de term ´inloopdouche´ wel eens gehoord heeft. Maar weet u exact wat een inloopdouche is?

Een inloopdouche is een badkamerstijl die in Nederland in populariteit sterk is toegenomen. Een inloopdouche is in feite niets meer dan een waterdichte (gedeelte van een) ruimte in de badkamer. Waterdicht zodat water niet door muren of vloeren heen sijpelt. Normaliter zorgt de installateur er voor dat de vloer iets afloopt zodat het water gemakkelijk de douchegoot inloopt. Het is een natte ruimte, wat het niet verstandig maakt om spullen te bewaren die we als ´droog´ beschouwen – zeker geen scheerapparaten of iets anders wat voor gevaar kan zorgen.

Verschil tussen een natte ruimte en inloopdouche Het verschil tussen een inloopdouche en een natte ruimte is klein. In feite is elke douche een natte ruimte, maar niet elke natte ruimte is een inloopdouche. Door de regel is elke douche zonder deur een inloopdouche. Een douchecabine of afgesloten doucheruimte valt ook onder de term natte ruimte. Uitzondering op de regel is wellicht een douche in een nisruimte, waar middels een deur een doucheruimte wordt gecreëerd. Niet echt een douchecabine en ook geen inloopdouche. Gewoon een douche? Zeker een natte ruimte!

In veel gevallen wordt een inloopdouche gemaakt aan de hand van een glazen douchewand zodat het douchegedeelte afgeschermd is van de rest van de badkamer. Wel zo handig als u niet constant wilt dweilen. De 5 redenen waarom een inloopdouche een goede keuze voor uw badkamer is.

1. Toegankelijkheid

Ondanks dat ze niet altijd ontworpen zijn met optimale toegankelijkheid in gedachten, zijn inloopdouches zeer geschikt voor degene die minder mobiel is. Er is bijvoorbeeld geen noodzaak meer voor een douchebak. Geen douchebak betekent ook geen opstapje, wel zo gemakkelijk met in- en uitlopen.

2. Vergroot de waarde van de woning

Met het creëren van een inloopdouche zorgt u er voor dat het vertrek het meest gevoelig voor lekkage, volledig waterdicht wordt. Dit kan alleen maar goed zijn voor de constructie van de woning, zou je zeggen. In een normale badkamer kan water op plekken komen waar het eigenlijk niet mag komen. Hierdoor kan een vocht de muur intrekken, met alle narigheid nadien. In een inloopdouche wordt al het water naar een douchegoot geleidt, wat de kans verkleind. Bovendien door het gebruik van kimband in hoeken zijn de meest zwakke plekken ook volledig waterdicht.

Redenen genoeg om er voor te zorgen dat een inloopdouche de woning extra aantrekkelijk maakt voor eventuele verkoop. Nog interessanter wordt het als er ook nog een tweede of en suite badkamer aanwezig is.

3. Efficiëntere indeling van de ruimte

Een inloopdouche is een zeer goede keuze voor een kleine badkamer. Als u niet echt op zoek bent of geen bad wilt, kan deze er simpelweg uitgehaald worden. Hierdoor wordt de badkamer meer open. Er is bovendien geen noodzaak om te kiezen voor een douchecabine of openslaande deuren. Deze zouden de beperkte ruimte weer verder verkleinen.

4. Gemakkelijk schoon te maken

Een van de grootste voordelen van het installeren van een inloopdouche is het gemak waarmee het schoon gemaakt kan worden. Gezien het een natte ruimte is kunnen ‘normale huishoudproducten’ worden gebruikt om het schoon te maken, te desinfecteren en om schimmel te voorkomen.

5. Veel opties in aantrekkelijk designs

Inloopdouches kunnen ongelofelijk stijlvol overkomen en voegen zeker een “wow”-factor aan de badkamer toe. Door het minimalistische design van de inloopdouche kunnen verschillende materialen zoals hout, steen en beton worden gebruikt om de badkamer helemaal af te maken. Laat u creativiteit helemaal gaan!

Als u inmiddels oren heeft gekregen naar een inloopdouche, u vindt al uw essentiële benodigdheden hier bij Tegel en Sanitair Magazijn!