Keuzehulp: Hoe leg ik een tegelvloer?

Het leggen van keramiek en natuursteen kan een badkamer, toiletruimte, keuken of hal nieuw leven in blazen. Tegels zijn slijtvast en gemakkelijk te onderhouden, maar kunnen ook duur zijn. Wees dus extra voorzichtig als u ze zelf legt.

Voorbereiding

Tegels kunnen direct gelegd worden op een droge en vlakke vloer. Als u een houtenvloer heeft is het noodzakelijk om er voor te zorgen dat de bestaande constructie de nieuwe tegelvloer kan dragen. Zo kan het plaatsen van 13mm MDF vastgemaakt met 25mm schroeven op een interval van 300mm voldoende zijn. Vraag altijd een professional om hulp wanneer u het niet zeker weet.

Om de betonnen vloer schoon te maken is het beste om een geschikt schoonmaakmiddel te gebruiken. Is de vloer niet vlak dan is het noodzakelijk dat deze geëgaliseerd wordt. De nieuwe tegels kunnen over bestaand tegelwerk worden gelegd, zolang deze goed vast zit. Maak gebruik van voorstrijkmiddel om er voor te zorgen dat de lijm goed aanhecht. Gebruik voor het beste resultaat tegellijm speciaal ontworpen voor de ondergrond waarop gelegd wordt, voornamelijk als er direct op hout of beton wordt gelegd.

Hoeveel tegels moet ik kopen?

Tegels worden verkocht per pak. De grootte en het aantal tegels in een pak bepalen het oppervlakte wat er mee gelegd kan worden. Wanneer de vloer veel hoeken en nissen bevat is de kans op snijverlies groter. Zorg er voor om de volledige oppervalte mee te tellen en rond af naar boven om het aantal pakken te bepalen. Houdt in de regel 10% snijverlies aan. Voor het leggen van de volledige oppervlakte betekent dit dus dat 110% m2 nodig is. 

Veiligheid boven alles

Zorg dat u veiligheidshandschoenen draagt om de handen te beschermen tegen kapotte tegels. Draag altijd een veiligheidsbril en een stofmasker om uzelf tegen losvliegende splinters te beschermen tijdens het snijden van de tegels.

Het leggen van de eerste tegel

Gezien de eerste tegel de plek van de andere tegels bepaald is het erg belangrijk dat deze op de juiste plaats ligt. Kamers zijn vaak niet volledig vierkant en de muren lopen ook niet altijd recht. Beginnen met leggen tegen de muur en van daaruit verder werken is geen optie als het er strak in moet komen te liggen. De beste manier om er zeker van te zijn dat de tegels goed gelegd worden is om in het midden van de ruimte te beginnen en van daaruit richting de muren te werken.

Stap 1

Bepaal eerst het midden van de ruimte. Begin en leg de tegels (droog, dus niet gelijmd!) in een rij richting de muur. Zorg er voor dat wanneer eenmaal aangekomen bij de muur er geen te nauwe strook overblijft – een erg dunne strook tegel aan de randen ziet er iets raar uit en hecht niet altijd goed. Mocht dit wel het geval zijn schuif dan de rij tegels de helft van een tegel, van de muur af, op om meer ruimte te maken.

Stap 2

Ga vanuit het midden door met het (droog) leggen van de tegels in de tegengestelde richting en dan haaks in beide richtingen.

Stap 3

Pas de middelste tegel aan totdat er een gelijke strook van ongeveer een halve tegel aan alle muurkanten van de ruimte overblijft.

Tegelvloer leggen

Het is het beste om te beginnen met een tegel in het midden en van daaruit naar elke muur toe te werken. Doe dit eerst droog – dus zonder lijm, om goed te zien hoe tijdens het leggen de tegels komen te liggen. De tegels kunnen vastgemaakt worden met tegellijm, maar wees bewust dat er 24 uur overheen gaat voordat de nieuwe tegels betreden kunnen worden.

Zorg er voor dat tijdens het tegelen u niet in de situatie komt dat u zich een hoek in tegelt. Tegel daarom altijd richting de uitgang zodat u voorkomt dat u op de tegels moet staan.

Top tip - voegkruisjes

Het gebruik van voegkruisjes zorgt er voor dat gemakkelijk voeglijnen tussen de tegels gecreéerd worden en de vloer professioneel ogend gelegd wordt. De kruisjes komen in verschillende mate en zijn geschikt voor zwel vloer als wandtegels. Een voegkruis wordt gebruikt voor vierkante of rechthoekige tegels en een speciale Y-vormig voegkruisje worden gebruikt voor achthoekige tegelpatronen. Druk ze goed aan tot onder het oppervlak zodat ze later weg gevoegd kunnen worden. 

Stap 1

Begin in het midden van de ruimte en leg voldoende lijm om het een vierkante meter van de vloer te bedekken. Smeer het evenredig over het oppervlakte uit met een lijmspaan. Een lijmspaan is ideaal door het ontstaan van een geribbelde patroon waardoor de tegels het beste blijven zitten. Zorg er voor dat de lijn waar de middelste tegel moet komen nog steeds te zien is zodat deze op precies de goede plek terug geplaatst kan worden. Maak gebruik van een lat of van soortgelijke aard om de eerste rij precies goed neer te leggen.

Stap 2

Plaats de middelste tegel in de juiste positie en draai deze licht. Dit zorgt er voor dat de tegel zich goed hecht aan de lijm en zorgt er voor dat er geen lucht onder de tegel blijft. Werk door tot een van de muren om de rij van tegels uit te leggen. Vergeet niet de voegkruisjes te gebruiken zodat de tegels gelijk van elkaar af komen te liggen.

Check tussentijd geregeld of de tegels waterpas liggen. Als het om hand gefabriceerde tegels gaat dan kan het zijn dat dit niet mogelijk is – vertrouw dan op het oog en eigen inschatting. Leg de volgende rij tegels vanuit de middelste tegel haaks op de eerste rij. Ga verder met het leggen van tegels in een van de hoeken van de ruimte.

Stap 3

Eenmaal klaar met de eerste sectie, herhaal dit proces totdat alle hele tegels gelegd zijn. Neem de tegels met een vochtige spons af zodat lijmresten verwijderd worden.

Stap 4

Gebruik een troffel om alle overtollige lijm aan de randen rond de muren te verwijderen. Laat de tegels 24 uur voor wat het is voordat tegels op maat worden gemaakt om de ruimte af te maken.

Hoe snijd ik tegels?

Natuursteentegels zijn dikker dan keramieken tegels. Voor het snijden van natuursteen tegels is een goede tegelzaagmachine of snijder zeker gewenst. Grote tegels zijn een stuk gemakkelijker te snijden dan kleinere tegels. 

Stap 1

Plaats een te snijden tegel over de laatste hele tegel. Leg hier vervolgens een derde tegel bovenop waarbij deze de rand van de muur raakt. Teken door gebruik te maken van de binnenste randen van de tegel een lijn op het oppervlakte van de tegel er onder. Gebruik bij voorkeur een markeerpotlood - een gewoon potlood kan vlekken. Snijd de tegel net voor de lijn zodat er nog voegruimte over blijft.

Stap 2

Plaats een laag lijm op de achterkant van de gesneden tegel en plaats deze op de plek. Houdt rekening met ruimte voor de laatste voeg. Laat de tegel 24 uur rusten.

Hoe voeg ik een tegelvloer?

Ga voorzichtig te werk met voegen om er zeker van te zijn dat de tegelvloer er picobello uitkomt te zien. Zorg ervoor dat de voeg geen klonten bevat door voldoende water te gebruiken. Pro tip – in veel gevallen is het verstandig om het voegmiddel een paar minuten te laten staan voor gebruik.

Stap 1

Wanneer de tegels hebben kunnen rusten, mix de voeg met water volgens de gebruiksaanwijzing. Wanneer u gekozen heeft voor geglazuurde tegels smeer dan het voegmiddel over de tegels uit met een inwasspaan. Als de tegels absorberend zijn mix dan een zeer droge voeg en druk het dan stuk voor stuk in de voegen. Zorg er voor dat de tegels zo schoon mogelijk blijven zodat er geen vlekken ontstaan.

Stap 2

De voeg heeft over het algemeen ongeveer een uur nodig om uit te harden. Neem de tegels af wanneer de voeg eenmaal hard is en neem de tegels met een vochtige spons af. Wrijf de tegels met een droge doek op. Ontzie na het voegen de vloer voor de komende 48 uur.