Latest Post

There is no comment

Blog tags

There is no tag

Special Products

Special Products

Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Radiator plaatsen of vervangen?
Radiator plaatsen of vervangen?
TSM Team
Mar 15, 2018

De badkamer vernieuwen of upgraden hoeft niet altijd veel om handen te hebben. Het vervangen van de radiator kan al een hele verandering zijn – van een goedkoop, simpel model naar een heuse designradiator ...

De badkamer vernieuwen of upgraden hoeft niet altijd veel om handen te hebben. Het vervangen van de radiator kan al een hele verandering zijn – van een goedkoop, simpel model naar een heuse designradiator. Een radiator radiator vervangen voor een fraaier model kan bovendien nog wel eens eenvoudiger zijn dan u denkt. Hoe? Die vraag wordt beantwoord in de volgende blogpost.

Tijd 1-4 uur
Moeilijkheidsgraad Gemiddeld
Budget < € 500

Boodschappenlijst 

Materialen Gereedschappen
2x Buisrozetten (15mm) Boormachine
CV buis (15 mm) Pijpenbuigtang
Knel bochtjes (15 mm) Pijpensnijder
2x Knel koppelstukken (15-1/2”) Plamuurmes
Knel puntstuk (2 stuks) Rolmaat
Knelringen (15mm) Schroevendraaier
Leidingbeugels Steeksleutels
Muurvulmiddel Steenboor (8mm)
Pluggen(10mm) Steenboor (10mm)
Pluggen (6mm) Waterpas
Radiator IJzerzaag
Radiatorkraan Tuinslang
Radiator ophangbeugels

Stap 1: Voorbereiding 

Let bij het vervangen van de radiator goed op de juiste afmetingen. Om veel werk te voorkomen is het aangeraden hetzelfde model te kiezen qua afmetingen. Ondanks dezelfde afmetingen kent elke fabrikant andere vermogens. Een radiator met een extra paneel bijvoorbeeld zorgt al snel voor een sterke toename in vermogen. Op deze manier kunnen de aansluitingen op dezelfde plek blijven. Is er geen andere optie of is een groter model toch mooier? Dan dienen de leidingen ook verlegd te worden. Bekijk altijd van tevoren goed hoe het leidingwerk het gemakkelijkst en het fraaist aan te leggen is.

Stap 2: Oude radiator verwijderen

Het verwijderen van de oude radiator is vrij eenvoudig. Het hangt af van de bestaande radiator, de aansluiting en een dosis gezond verstand.

Let op !

Wanneer er een afknelpunt is aangebracht hoeft de volledige CV niet ontsloten te worden van water bij het vervangen van de radiator. Isoleer in dat geval de radiator door de watertoevoer volledig af te sluiten en vervang de radiator zoals in de volgende stappen beschreven.

Zet de CV installatie uit en draai de radiator die vervangen moet worden open. Doe dit ook voor alle andere radiatoren op dezelfde en de hogere verdiepingen.



Pak de tuinslang en sluit deze door gebruik te maken van een slangenklem aan op het aftappunt van de gehele CV installatie. Dit is fysiek het laagste punt in de volledige centrale verwarming. Deze is vaak onder de fysiek laagst geplaatste radiator aangebracht. Het aftappunt is te herkennen aan de koperen schroefdop met een kettinkje. Leg de andere zijde van de tuinslang buiten en draai het aftappunt open. Laat zoveel mogelijk water weglopen, totdat de te vervangen radiator helemaal leeg is. 

Om te bepalen wanneer de radiator leeg is, draait u het aftapkraantje geregeld open. Wanneer er geen water meer uitkomt dan hoeft er niet meer water uit de CV gehaald worden. Draai vervolgens de wartels van de leidingen en het radiatorkraanhuis los. Schroef ten slotte de ophangbeugels los en til de radiator uit de ophangbeugels.

Leidingen en ophangbeugels?

Heeft u gekozen voor een ander formaat radiator – in veel gevallen een radiator met een grotere maat – dan dienen de leidingen verlegd te worden. Zaag de leidingen af totdat ze minimaal 4 cm uit de vloer, plafond of muur komen. Deze lengte is minimaal benodigd om straks de knelfittingen te plaatsen.

Bepaal waar de radiator moet komen, komt deze op dezelfde plaats? Eenmaal gekozen, teken dan de ophangbeugels af op de muur met een potlood. Zorg dat de beugels waterpas worden afgetekend. Boor vervolgens 10 mm gaten in de muur en schroef de beugels aan de muur en hang de neiuwe radiator aan de muur. Lijkt het geen plaatje?

De ontluchtingsnippel moet 2 mm hoger komen te hangen dan de kant van de radiatorkraan. Stel daarom de beugels vanuit de waterpas-stand weer iets bij.

Stap 3: Nieuwe radiator plaatsen

Helemaal gelukt? We gaan de nieuwe radiator plaatsen! Draai hiervoor het puntstuk van het radiator-kraanhuis en voetventiel los. Wikkel nieuw teflontape om de schroefdraad van de puntstukken. Draai ze boven in de inlaat of onder in uitlaat van de radiator. Draai het radiator-kraanhuis en het voetventiel opnieuw vast aan de zojuist geplaatste puntstukken.

Meet de afstanden voor de leidingen en maak de nieuwe leidingen op maat. Gebruik knelfittingen voor de verbindingen. Zet de leidingen met beugels op de muur vast. Koppel vervolgens de aanvoerleidingen aan de radiatorkraan en de afvoerende leiding aan het voetventiel. Dit dient aangesloten te worden met behulp van een knelpuntstuk.

Pro tip

Zorg dat het voetventiel open staat zodat straks na het bijvullen het warme water weer kan circuleren!

Stap 4: Ready? Go!

Helemaal klaar? Er vertrouwen in dat er geen lekkage zal ontstaan? Controleer altijd de aansluitingen nog een keer goed voordat we samen de stekker van de CV installatie weer in het stopcontact steken. Vul de CV bij en ontlucht onder tijd de installatie. Herhaal dit totdat de installatie volledig op druk is. Vergeet niet om de ontluchtingskraantje op tijd dicht te draaien!

Vul de boorgaten van de oude ophangbeugels met muurvuller en werk de doorvoergaten van de leidingen weer netjes weg met behulp van rozetten. Voor het schilderen bestaat geschikte verf die hittebestendig is en bedoeld voor radiatoren. Uiteraard van te voren goed ontvetten en licht opschuren.

Niet naar wens?

Het kan voorkomen dat ondanks een goede installatie er toch ongewenste effecten optreden. Denk aan lekkages, een CV die snel weer bijgevuld moet worden, tikkende verwarmingsbuizen of ruisende radiatoren. Een aantal ´what-ifs´ op een rij.

Na installatie toch lekkage?

Alle sluitingen en knelpunten dicht gedraaid maar toch lekkage? Mogelijk is er iets mis in het leidingnetwerk. Vraag een professionele installateur voor advies.

CV snel leeg?

Wanneer de druk al na een paar dagen te laag is kan dit duiden op een lekkage. Vraag ook in dit geval een professionele installateur om hulp.

Tikkende verwarmingsbuizen?

Temperatuur heeft een sterke invloed op metaal. Bij koeling krimpt materiaal, terwijl het uitzit bij erhitting. Dit kan er voor zorgen dat de leidingen een tikkend geluid maken. Ook de beugels waarin de leidingen zijn vastgezet kunnen dit gaan doen. Door de vormgeving van de CV kan deze het geluid nog eens versterken. Controleer eerst de montage van de leidingen. Het kan zijn dat deze los zijn komen te zitten, zet ze dan opnieuw vast. Dit kan al de oplossing zijn tegen het tikkende geluid.


Leidingen of radiatoren die ruisen?

De oorzaken van een ruisend geluid in de leidingen of radiator kunnen nogal uiteenlopen. Vaak zorgt een verstopping in het begin van het leidingwerk voor een te hogen opbouw van druk. Door de verstopping ontstaat druk, een druk die er voor zorgt dat het water nog sneller door de leidingen perst. Deze snelheid kan er voor zorgen dat dit ruisende geluid ontstaat.

Een te hoge druk kan ook door andere oorzaken ontstaan. Denk aan een nieuwe ketel op een verouderd leidingnetwerk. Schakel in beide gevallen een installateur in voor advies.