Latest Post

There is no comment

Blog tags

There is no tag

Special Products

Special Products

Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Elektrische vloerverwarming plaatsen?
Elektrische vloerverwarming plaatsen?
TSM Team
Mar 15, 2018

Elektrische vloerverwarming is een ideale manier om een koude badkamer te verwarmen. Volledig weggewerkt, niets meer van te zien. Het is goed te gebruiken als additionele verwarming voor extra comfort of als hoofdverwarming ...

Installatie van Elektrische vloerverwarmingmatten

Elektrische vloerverwarming is een ideale manier om een koude badkamer te verwarmen. Volledig weggewerkt, niets meer van te zien. Het is goed te gebruiken als additionele verwarming voor extra comfort of als hoofdverwarming van de volledige badkamer – het plaatsen van elektrische vloerverwarming is zo gemakkelijk als het leggen van tegels.

Tijd

1 dag

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Kosten

< € 500


Boodschappenlijstje

Gereedschap

Materiaal

Afbreekmes Tegellijm
(Plastic) lijmkam met ca 6 mm vertanding Ducktape
Troffel Elektrische vloerverwarming
Boor Thermostaat
Multimeter Spaanplaat
Isolatieplaten
Tegels
Voegmiddel

 

Stap 1: Bezint eer ge begint

In-de-vloer vloerverwarming bestaat uit een dunne continue kabel die door de verwarmingselementen verweven wordt. De matten komen onder de tegel te liggen. Het aanleggen van dergelijke vloerverwarmingen is dan ook het beste wanneer de hele badkamer over de kop moet, de volledige vloer wordt vervangen of een nieuwe badkamer wordt gerealiseerd. Het kan als additioneel verwarmingselement dienst doen om de kou uit de badkamervloer te krijgen of als hoofdverwarming om de volledige badkamer te verwarmen. Het is bovendien zeer geschikt om te gebruiken in de hal of onder de keukenvloer.

Vloerverwarmingsfolie

Direct toepasbaar onder hout, parket of laminaat

Vloerverwarmingsmat

Ontwikkeld om over een bestaande tegelvloer of op een al aangebrachte afwerkvloer te installeren

Vloerverwarmingskabel

Ontwikkeld om te verwerken in de dekvloer



De voordelen van elektrische vloerverwarming?

1. Het is gemakkelijk te installeren. De vloerverwarmingsmatten worden onder de tegelvloer geplaatst. Als u hier geen ervaring mee hebben, huur dan een installateur of elektricien.
2. Het is veilig. Wanneer eenmaal de elektrische vloerverwarming is geïnstalleerd is het haast onmogelijk om het nog weer te beschadigen. De thermostaat is zo afgesteld dat wanneer er kortsluiting ontstaat de stroom meteen afgesloten wordt.
3. Neemt geen ruimte in. Ook zo’n grote radiator? Verwijder dat lompe ding en maak gebruik van de vrijgekomen ruimte door de vloerverwarming te installeren.
4. Het is veelzijdig. Als uw bestaande CV of boiler niet genoeg kracht heeft om de extra ruimte te verwarmen dat kan elektrische vloerverwarming een mooie aanvulling zijn.
5. Het is echt, maar dan ook comfortabel. Wanneer de voeten warm zijn dan voelt het hele lichaam warm aan. Lekker lezen of spelen in de badkamer!


Het nadeel? Het kan niet geplaatst worden onder bestaande tegelvloeren, de totale initiële kosten van materiaal liggen hoger en de kans is aanwezig dat er nieuwe bedrading naar de badkamer getrokken moet worden.

Pro Tip

Draag tijdens de installatie schoenen met zachte zolen, zoals gympen. Zo voorkomt u beschadiging van de draden in de vloerverwarmingsmatten.

Stap 2: Welke elektra?

Voor een elektrische vloerverwarming kleiner dan 6 meter kan vaak (in veel gevallen) de bestaande elektra worden gebruikt zonder overbelasting op het bestaande netwerk te creëren. Om ook gewoon nog de haardroger te kunnen gebruiken en storingen te voorkomen is voor een groter oppervlak de bestaande toevoer onvoldoende. Ga daarom goed na om welk oppervlakte het gaat en welke wattages nodig zijn en bepaal of er een complete nieuwe toevoer aangelegd moet worden of niet.

Een programmeerbare thermostaat die aanslaat wanneer men vooral in huis is en afslaat of de temperatuur terugbrengt tijdens de nacht, kosten initieel meer maar besparen in de portemonnee op de lange termijn.
 

Stap 3: Test de werking van de mat

Test de stroomkabels voordat de mat wordt geïnstalleerd  en controleer op eventuele beschadigingen ontstaan tijdens transport met een multimeter. De weerstand aangegeven op de instructies en de weerstand gemeten met de multimeter moet binnen 10% van elkaar liggen. Digitale multimeters zijn vrij goedkoop en gemakkelijk in gebruik.
 

Houtenvloer?

Zorg voor een egale en zeer schone ondergrond. Zet de planken van een houten vloer goed vast en egaliseer met 12 mm spaanplaat. Leg hier een laag isolatieplaten in halfsteensverband overheen.
 

Pro Tip

Leg cementboard op de ondervloer. Cementboard zijn vlakke en eenvoudig te monteren cementgebonden platen en bij uitstek geschikt voor binnenruimten met constante, hoge vochtigheid. Plaats de cementboard platen op de bestaande ondervloer. Zorg dat schroeven of spijkers niet boven de isolatiematten uitsteken. Een scherpe rand of braam kan de kabels namelijk beschadigen. Verbind de platen met ducktape om een vaste, continue vloeroppervlak te creëren.

Gebruik voor het installeren van de mat een multimeter om de weerstand te meten om zeker te weten dat de mat niet beschadigd is tijdens fabricage of transport. Controleer de weerstand van de mat tijdens elke installatiestap.

Weerstandswaarden & garantie

Controleer de mat tussen en na iedere arbeidsgang met een multimeter. De weerstandswaardes zijn erg belangrijk en kunnen onderdeel vormen van de garantie. Meet tussen de weerstandsdraden. De Ohmse waarde mag maximaal 10% afwijken. Meet ook tussen de weerstandsdraad en de aardmantel. Bij deze meting mag de meter niet uitslaan, mocht dit wel het geval zijn neem dan contact op met de fabrikant.
 

Stap 4: Maak een proefopstelling

Voordat de installatie daadwerkelijk wordt gemaakt, leg de matten in een proefopstelling. Volg hiervoor de volgende basisrichtlijnen:

1. De vloerverwarming mag nooit worden aangebracht onder vaste objecten zoals wandmeubels,  keukenblok, ligbad, douchebak en moet zijn warmte onbelemmerd kunnen afgeven
2. Leg de matten op de plek - tot aan de muren en niet onder de badmeubels
3. Leg de matten tot 10-15 cm van de muur, douche, toilet en ligbad. Dit geldt niet voor glaswanden waar extra energie wordt gevraagd
4. De voedingskabel dient min. op 5 cm afstand van elkaar gelust te worden. Leg de kabel nooit over zichzelf heen – de kabel mag zich zelf niet kruizen
5. Laat geen grote onbenutte oppervlaktes tussen de matten
6. Als er te weinig matten zijn, benut dan de oppervlaktes waar u het vaakst met blote voeten komt
7. Bepaal de plaats waar de thermostaat moet komen, plaats een standaard elektra inbouwdoos met een minimale diepte van 50 mm. Bij voorkeur op 1.40 m hoogte in verband met bedieningsgemak

LET OP

Sensor nooit in de buurt van een (verborgen) radiatorleiding plaatsen! Nooit dwars onder verwarmingskabel monteren. Zorg dat de ondergrond waar de mat verwerkt wordt vlak, schoon, stof- en vetvrij is.
 

Volg de proefopstelling, markeer waar de voedingskabel ligt tussen de matten en de ruimte tussen de muur en de vloerverwarmingsmatten. Hak of maak een ondiepe geul in de vloer. Frees de benodigde sleuven uit en monteer inbouwdoos, electrabuis en vloer-sensorbuis. Hak voor de vloersensorbuis een geul (2 cm diep) in de vloer. De sensor dient altijd in de sensorbuis te blijven. Dop het uiteinde van de buis af om te voorkomen dat de sensor vast komt te zitten bij verwerking.

Stap 5: Lijm en tape de matten op hun plek

Leg de matten op hun plek en bevestig aan de vloer met dubbelzijdige ducktape. Snijd de mat – nooit de kabels! – en werk naar de muur toe. Werk in tegengestelde richting weer vanaf de muur door de technieken te gebruiken zoals afgebeeld.

 

Stap 6: Aansluiten van de elektra

Aansluiting dient door een erkend installateur te worden uitgevoerd overeenkomstig de NEN 1010 voorschriften. Voor montage of demontage van de thermostaat altijd de elektriciteit in de meterkast uitschakelen. De thermostaat is te monteren in een enkelvoudige inbouwdoos 50 mm diep, volgens standaard DIN formaten. Controleer of de stroom is afgesloten. Verwijder het display door met een niet scherp passend voorwerp voorzichtig in de vierkante gaatjes aan beide zijdes van de  thermostaat druk uit te oefenen. Zowel de display als ook de afdekraam kan dan worden afgenomen.

Breng de thermostaat in positie en monteer en borg deze in de inbouwdoos met 2 schroefjes. Herplaats het afwerkraam en plaats de display terug in positie en druk deze zachtjes aan.

Sluit de thermostaat aan volgens de instructie van de fabrikant. Zorg dat de elektricien de laatste aansluitingen maakt in de meterkast. Sluit de installatie voor 10-15 minuten aan om te controleren dat de vloerverwarming warm wordt. Zet de vloerverwarming weer uit.
 

Pro Tip

De thermostaat van de elektrische vloerverwarming mag je in sanitaire ruimtes alleen in zone 3 plaatsen.

 

Stap 7: Leg de tegels

Selecteer een tegel die tenminste 15x15 cm is zodat elke tegel tenminste 2 of meer secties van de mat overspant. Bij kleinere tegels is de kans groter dat ze de heuvels en dalen van de draden kunnen gaan volgen na het op de plek leggen van de tegels.
 

Verspreid de tegellijm over een oppervlakte van 1,5-3 vierkante meter. Gebruik de vlakke kant van de (plastic) lijmkam om de lijm en de vloerverwarmingsmatten goed aan te drukken. Maak een vlak oppervlakte door rustig en licht het oppervlakte te beroeren met de lijmkam (met de vlakke kant!). Gebruik vervolgens de plastic lijmkam om de lijm tegel leg klaar te maken. Ga hierbij voorzichtig te werk. Ondanks dat de kabels gemaakt zijn zodat ze tegen een stootje kunnen, voorkom altijd ‘zagende’ bewegingen waardoor de kabels beschadigd kunnen raken. Er zal enige trail-en-error aan vooraf gaan voordat een vlak oppervlak ontstaat.

Pro Tip

Fout nummer 1 die gemaakt wordt bij het aanbrengen van de tegellijm is dat iemand met de rand van de lijmkam op de vloer slaat om te veel lijm te verwijderen. Hierdoor kan de bedrading knakken of doorgesneden worden.

Plaats de tegels en klop deze rustig en beheerst op hun plek met een rubberen hamer. Voer de weerstandtests nogmaals uit om er voor te zorgen dat de onderliggende mat goed functioneert. Als de weerstand test verkeerde waardes geeft volg dan de instructies van de fabrikant om het probleem te vinden.
 

Uitgebreid: Tegels leggen met tegellijm

- Breng een eerste lijmlaag aan van 0,5 à 1 cm  dik en ca 55 cm breed.
- Haal het uiteinde van de aansluitkabel door de elektrabuis naar de thermostaat.
- Rol de mat uit over de tegellijm met de kabel naar onder.
- Druk de mat zachtjes aan met een houten spatel of handschoen en verdeel de tegellijm die door de mat heen komt.
- Vlak strijken en laten drogen.
- Meet de mat nogmaals door. Meet zowel tussen beide weerstandsdraden als tussen de aardmantel en beide weerstandsdraden.
- Breng vervolgens luchtbelvrij een tweede lijmlaag aan m.b.v. een kunststof tegelkam ter voorkoming van het beschadigen van  de mat.
- Druk de tegel vast met een licht schuivende  beweging.

Uitgebreid: Tegels leggen met gietmortel

Fixeer de mat op de ondervloer met behulp van montagekit of dubbelzijdig plakband. Meet de kabel nogmaals door met een multimeter en schrijf de waarden op de controlekaart. Meet zowel tussen beide weerstandsdraden als tussen de aardmantel en beide weerstandsdraden. Lees eerst de verwerkingswijze van de zelfegaliserende gietmortel, controleer of het product geschikt is voor vloerverwarming en volg exact de instructies van de fabrikant.

Meestal dient de zelfegaliserende werking te worden versterkt m.b.v. een vloerwisser. Respecteer de droogtijd en breng vervolgens de vloerbedekker aan. 

LET OP

Het aanbrengen van 2 aparte egalisatielagen over elkaar wordt ten strengste afgeraden omdat dit onnodige spanning in de vloer tot gevolg kan hebben.

Stap 8: Laatste stappen

De instructies die bij de elektrische vloerverwarmingsmatten worden geleverd zijn over het algemeen erg goed. Sluit op het laatst de nog niet aangesloten draden aan en sluit de voedingskabel aan op de meterkast. Bij gebrek aan ervaring vraag hiervoor een professionele elektricien. Wanneer eenmaal alle bedrading is aangesloten, sluit de installatie voor een paar minuten aan om bepaalde controles te kunnen doen. Schakel niet over tot een volledig operationele vloerverwarming totdat de tegellijm en voeg volledig zijn uitgehard. Dit kan tussen 2 en 4 weken liggen, afhankelijk van de gebruikte lijm of mortel. Vraag de fabrikant voor advies.
 

LET OP

Voor cement dekvloeren geldt over het algemeen een droogtijd van 1 week per aangebrachte cm met een minimum van 3 weken.