Latest Post

There is no comment

Blog tags

There is no tag

Special Products

Special Products

Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Douchebak plaatsen: Hoe installeer ik een douchebak?
Douchebak plaatsen: Hoe installeer ik een douchebak?
TSM Team
Mar 15, 2018

Het kopen van een nieuw douchebak is niet zo gemakkelijk als menigeen denkt – het is vaak een aankoop die samengaat met de koop van een inloopdouche of douchecabine. Bovendien is het een keuze voor de komende 10 jaar ...

Hoe installeer ik een douchebak?

Het kopen van een nieuw douchebak is niet zo gemakkelijk als menigeen denkt – het is vaak een aankoop die samengaat met de koop van een inloopdouche of douchecabine. Bovendien is het een keuze voor de komende 10 jaar. Koop allereerst vooral een douchebak die volledig voldoet bij de wensen, daarna de eisen. Hoe ziet de douchebak er uit? Past die bij uw huidige of nieuwe badkamer (indeling)? Past de douchebak goed bij uw inloopdouche of douchecabine? Daarna komt de tweede hobbel, de douchebak moet ook nog geplaatst worden. Om de douchebak vakkundig te monteren leren we u graag hoe u dit doet – met dit artikel weet u wat u moet doen, afstellen, ondersteunen en de details goed krijgen.

Voorbereiding: Bezint eer ge begint

Controleer voordat u begint met het plaatsen van een douchebak altijd de kleur, afmeting en gebruik het gezonde verstand. Wanneer de douchebak eenmaal is geïnstalleerd wordt de douchebak vaak door de fabrikant niet teruggenomen. Plaats de douchebak altijd voordat er getegeld wordt en ‘proef plaats’ de afvoer en sifon om te controleren of alles werkt.

Benodigdheden

- Douchebak & Afvoer
- Douchebakpoten
- Tegels

 

Stap 1: Aftekenen van de douchebak

Positioneer de douchebak tegen de muur en stel de douchebakpoten af zodat deze staat zoals in de installatievoorschriften is aangegeven. Zorg tijdens het afstellen er voor dat er voldoende ruimte overblijft voor het sifon en de afvoer. Mocht de douchebak te hoog worden dan is het raadzaam een goot uit de betonnen vloer te frezen. Wanneer de douchebak zonder een potenset komt dan kan het zijn dat deze op zand geplaatst moet worden. Een plaatstalen douchebak kan bijvoorbeeld niet geplaatst worden met douchebakpoten. Deze dienen geplaatst en afgesteld te worden op losgestort zand voor een gelijkmatige ondersteuning.

Zorg er altijd voor dat de douchebak op een gelijk, vlak oppervlakte wordt geplaatst. Het is essentieel dat de douchebak volledig wordt ondersteund. Monteer een lat tegen de muur waarop de douchebak komt te rusten. Het is fraai om een hoogte te kiezen die aansluit bij het tegel- en voegwerk. Het is ook van belang dat u voldoende ruimte hebt voor de douchebaksifon.

Stap 2: Ondersteun de douchebak 

Plaats op de lijn op de muur - die gelijk loopt aan de bovenkant van de douchebak - de balkjes. Pak hier twee balkjes voor en zaag deze op maat. Boor vervolgens een aantal gaten in de muur (advies: +/- vier), logische verdeeld over de muur. Op deze manier ondersteunen de spijkers of schroeven de balkjes goed. Houd het balkje tegen de muur en boor de gaten verder de muur in. Zet daarna de balkjes vast met spijkerpluggen. 

Of dit nu is met een ophanging, douchebakpoten, zand, tegellijm of cement. Alleen het ondersteunen van het midden en de vier hoeken is niet voldoende ondersteuning voor de douchebak.

De juiste hoogte

Als het noodzakelijk is om de douchebak te verhogen om de sifon te kunnen verwerken, maak dan een douchebakplint – mits deze natuurlijk niet wordt bijgeleverd. Maak de ombouw met behulp van een houten frame met watervast gipsplaat (talentbord) of van gasbetonblokken. U kunt hier later het tegelwerk op aanbrengen.

Stap 3: Afstellen van de douchebak

Zet de douchebak op zijn plaats. Let op de afvoer! Plaats onder de douchebak de douchebaksteun. Stel de pootjes van de steun in zodat de bak op de muurbalkjes rust en zorg dat de bak waterpas is. Voorzie de ombouw van een tegelluik om de afvoer in geval van verstopping te kunnen bereiken. Voor het plaatsen van een acryl opbouwdouchebak gebruikt u speciaal hiervoor geschikte douchebakpoten waarmee u de douchebak kunt stellen. Gebruik een waterpas voor een nauwkeurige afstelling.

Zorg er altijd voor dat de douchebak op de hoeken gelijk staat. Dit is essentieel om er voor te zorgen dat de aangebrachte vorm in de douchebak tot haar recht komt. De vorm is bewust aangebracht om er voor te zorgen dat het water gemakkelijk haar weg vindt naar de afvoer. Het is belangrijk om de douchebak in elke richting waterpas te plaatsen. Gebruik een waterpas om de hoeken recht te zetten en pas de poothoogte aan of de cementenondersteuning. Sluit de afvoer en controleer op lekkage.

Stap 4: Muurtje bouwen

Teken op de vloer de omtrek van de douchebak en bouw binnen de lijn een muurtje van kalkzandsteen of gasbetonblokken. Controleer of de muurtjes waterpas lopen en even hoog zijn als de balkjes in de muur.

Vergeet geen serviceluikje ter hoogte van de afvoer vrij te laten voor onderhoud of problemen. Houdt rekening met de tegelmaat en hoe deze aansluit tijdens het tegelen. Het is zonde als het tegelluik niet mooi meegetegeld kan worden of dat deze een obstakel vormt tijdens het tegelen.
 

Stap 5: Plaats de douchebak

Spuit sanitairkit op de rand van de balkjes en muurtjes en laat vervolgens de douchebak op de ombouw zakken.

Stap 6: Sifon en afvoer

Sluit de sifon aan en sluit de afvoer aan met PVC lijm.

Stap 7: Tegelluikje

Timmer aan de binnenkant van het serviceluik een frame. Het frame kan bijvoorbeeld van houten latjes gemaakt worden. Gebruik speciale gipsblokspijkers om deze vast te maken. Plaats een magneetsluiting om het tegelluik gemakkelijk bereikbaar te maken. Monteer twee stalen plaatjes op het houten frame. Deze moeten overeenkomen met de magneetjes op het serviceluik. De magneetjes komen op het luikje.
 

Stap 8: Betegelen ombouw douchebak 

Betegel de ombouw van de douchebak. Houd rekening met het service luikje. 

Stap 9: Afkitten

Werk de naad tussen douchebak en wand af met een speciaal hiervoor geschikte sanitairkit. Of de douchebak nu gelijk is met de vloer of dat het een hogere douchebak is, kit de douchebakrand altijd af. Betegel als het een hogere douchebak is de rand rondom en kit ook dit goed af.

Opruimen, Bescherming en Onderhoud

Maak het gereedschap dat is gebruikt goed schoon, de specie en de lijm kunnen aankoeken. Laat alles goed uitharden. Dit duurt ongeveer 24 uur. Bescherm tijdens montage de douchebak altijd met een stofdoek of oude deken. Gebruik geen bijtende middelen na installatie tijdens het schoonmaken.