Latest Post

There is no comment

Blog tags

There is no tag

Special Products

Special Products

Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Hoe vervang ik een bad?
Hoe vervang ik een bad?
TSM Team
Mar 15, 2018

Baden zijn in vele vormen, maten, soorten en uitvoeringen beschikbaar. Van een recht toe recht aan rechthoekig bad tot een hoek, kwartrond of vrijstaand bad, er is een enorme keuze op het gebied van ligbaden ...

Het ligbad vervangen, zo gemakkelijk

Baden zijn in vele vormen, maten, soorten en uitvoeringen beschikbaar. Van een recht toe recht aan rechthoekig bad tot een hoek, kwartrond of vrijstaand bad, er is een enorme keuze op het gebied van ligbaden. Voor het aanschaffen van een bad is het belangrijk eerst goed uit te denken waar deze moet komen, de afmetingen van het bad te bepalen en natuurlijk een bad te kiezen die goed ligt. Een bad aanschaffen is een, installeren is toch nog even andere koek. Ondanks dat het een Doe-Het-Zelf project is, is het een complexe taak. Om de beste installatie te verwezenlijken leren we u graag hoe het oude bad er uitgehaald moet worden, voorbereidingswerk voor de badophanging, nieuw leidingwerk en het plaatsen van het nieuwe bad.
 

Dit artikel is geschreven voor het vervangen van een bestaand bad, waarbij het nieuwe bad dezelfde vorm heeft. Het is mogelijk dat u van de handleiding afstappen moet om de situatie voor u geschikt te maken.

Tijd:

meerdere dagen (+2 dagen)

Moeilijkheidsgraad:

complex (5/5)

Kosten:

 meer dan € 500 (4/5)

 

Boodschappenlijstje

Gereedschap

Materiaal

1. Koevoet 1. Badafvoercombinatie
2. Afbreekmes 2. PVC Lijm
3. Oorbescherming 3. Badkraan
4. Gatenzaag 4. Isolatiemateriaal
5. Moersleutel 5. Schilderstape
6. Boor 6. Gipsplaten
7. Steekzaag 7. Schroeven
8. Accuboormachine 8. Ligbad
9. Cirkelzaag 9. Regels en balkenj
10. Mes 10. Sanitairkit
11. Diamantblad
12. Veiligheidsbril
13. Bouwstofzuiger
14. Pijpsnijder

Bezin eer ge begint… Sluit de watertoevoer af.

Sluit de watertoevoer af naar het ligbad. Open de kranen en laat het water wat nog in de leiding zit weglopen. Het is mogelijk dat de watertoevoer achter de muur zit verwerkt, onder het bad of er geen aparte afsluitventiel is gemaakt. Sluit in dat geval de hoofdkraan af en sluit de toevoer af met een blinde dop (bijv. VSH messing knelkoppeling eindkoppeling).

Stap 1 – Verwijder het ligbad

Verwijder de kranen en leg deze apart. Gebruik een afbreekmes om alle siliconekit weg te snijden rondom het ligbad. Til het bad uit de constructie en haal deze uit de badkamer.
 

Pro tip

Baden kunnen extreem zwaar zijn. Zorg dat u genoeg handjes voorhanden hebt om het bad veilig uit de constructie te tillen. Wanneer het bad eenmaal uit de weg is, controleer de ondervloer, leidingwerk, koppelingen en andere risicopunten op waterschade. Maak elke noodzakelijke reparaties voordat u verder gaat met de installatie.
 

Stap 2 – Controleer de vorm

Plaats de vorm (of het ligbad zelf) over het bestaande gat en controleer of deze past. Als het nieuwe bad groter is dan de voorgaande, slijp dan de nodige huidige tegels er om heen weg (wordt vervolgd in de volgende stappen!). Let op, de huidige constructie kan aangepast moeten worden voor het nieuwe bad.

Stap 3 – Plak de schilderstape

Markeer de vorm van het bad op de plek waar deze moet komen. Om krassen en andere schade te voorkomen is het sterk aangeraden om de vorm van het nieuwe bad te markeren en af te plakken met schilderstape. Zorg dat de markeringen duidelijk te zien zijn of breng de markering opnieuw aan. De markeringen helpen tijdens het slijpen straks de vorm perfect er uit te halen. Als u gebruik maakt van een professionele installateur, dan voert de installateur deze stap uit.

Stap 4 – Slijp de vorm van het ligbad uit

Slijp strak de vorm van het bad uit door de markering te volgen. In veel gevallen doet een cirkelzaag het werk, eventueel door gebruik te maken van een diamantblad. Door de markeringslijn te volgen past het bad straks perfect. Het is aangeraden om er voor te zorgen dat iemand anders de bouwstofzuiger gebruikt om al het overtollige slijpsel en stof meteen weg te zuigen.
 

Stap 5 – Proefopstelling

Leg het bad op de plek zonder deze te bevestigen en sluit alles aan zonder te lijmen of anderzijds vast te maken. Zaag wanneer dit nodig mocht zijn een groter gat voor de afvoer en voor de kraan. Hier is de steekzaag voor te gebruiken. Als de tegels ook geslepen moeten worden, zorg dan dat u de juiste boor gebruikt of dat een professionele installateur deze stap uitvoert.
 

Pro tip

Vergeet het inspectieluik niet! Het komt nog regelmatig voor dat een ligbad of whirlpool wordt geinstalleerd zonder dat er nagedacht wordt over problemen in de toekomst.

Maak een inspectieluik zodat u altijd nog bij afvoeren en eventueel dat u bij de elektra kunt.

Stap 7 – Leidingwerk

Controleer de vereisten van het ligbad met relatie tot het bestaande leidingwerk. Mocht het noodzakelijk zijn dat koppelingen niet meer voldoen, pas deze dan aan of vervang ze. Wanneer het bad tegen een buitenmuur wordt geplaatst, isoleer dan onder het bad, bij de buitenmuur en verder rondom het bad. Werk de constructie rondom het bad verder af met gips.

Stap 8 – Afvoer aansluiten

Sluit de afvoer aan. Maar eerst een proefopstelling en lijm deze vervolgens stuk voor stuk vast. Het is verstandig om markeringen te zetten zodat de kans op fouten zo klein mogelijk is. Sluit de overloop aan op het bad, meet en zaag de afvoer op de juiste maat, plaats de afsluitring en installeer de badafvoercombinatie vervolgens volgens de handleiding. Schakel bij twijfel een professionele loodgieter in.
 

Op het moment dat de opstelling voldoet en de installatie in feite klaar is het noodzakelijk het bad vol te laten lopen met water. Met de poten onder het bad dient het bad op de juiste hoogte afgesteld te worden. Laat het bad ook na afronding een aantal uur zo staan zodat deze kan settelen.
 

Stap 9 – Ligbad installeren

Kit de randen van het bad af met sanitairkit. Sluit mits nog niet gedaan de watertoevoer, afvoer en het bad volledig aan.