Latest Post

There is no comment

Blog tags

There is no tag
Tegels kopen? Waar op te letten!
Tegels kopen? Waar op te letten!
TSM Team
Mar 15, 2018

Met name vloeren worden onderschat hoe belangrijk deze zijn in het bepalen van de uitstraling van de ruimte. De vloer is het fundament van iedere ruimte. Samen met de vloer bepalen de wanden voor 80% ...

Tegels kopen? Waar op te letten!

Met name vloeren worden onderschat hoe belangrijk deze zijn in het bepalen van de uitstraling van de ruimte. De vloer is het fundament van iedere ruimte. Samen met de vloer bepalen de wanden voor 80% de uitstraling van de ruimte. Of het nu om de badkamer, toilet of keuken gaat, hoe mooi de tegels zijn is niet alleen belangrijk. Er zijn meer dingen waar het om draait bij het kopen van tegels. De hoeveelheid, tintcodes, gecalibreerd, gerectificeerd, PEI- en antislipwaarde. Zaken die net zo belangrijk zijn bij het kopen van de tegel. Alles even op een rij, wel zo gemakkelijk toch?

 

Hoeveel tegels heeft u nodig?

Stel het aantal vierkante meters vast voordat u gaat betegelen. Het is belangrijk om eerst vast te stellen om wat voor oppervlakte het gaat. Wat voor oppervlakte wilt u betegeld hebben. Denk hierbij niet alleen de breedte van het oppervlak, maar ook aan de hoogte. Niet elke muur wordt immers nog altijd tot aan het plafond betegeld. Goed om van te voren na te denken naar wat voor tegels uw voorkeur uitgaat – 15x15, 30x30, 30x60, 20x40, 50x50, 60x60, etc. Betegeld u niet de hele muur? Probeer dan bij het bepalen van de hoogte rekening te houden met het aantal hele tegels, wel zo mooi toch? Bereken gemiddeld tussen de 10 en 15% extra tegels voor breuk- en snijverliezen. Wel zo gemakkelijk bovendien om nadien wat tegels achter de hand te hebben.

 

Tegelprijzen

Het is gebruikelijk binnen de sanitairwereld om prijzen te geven per m2. Het is echter zelden zo dat een doos tegels daadwerkelijk één m2 bevat. Er wordt daarom altijd eerst teruggerekend naar de oppervlakte wat u nodig bent. Aan de hand hiervan wordt het aantal dozen bepaald en weer terug gerekend om hoeveel m2 het betreft. Op basis hiervan wordt de totale prijs bepaald.

 

Tinten wand- en vloertegels

Elke tegel is een natuurproduct. Het is volstrekt normaal dat kleine tintafwijkingen tussen tegels bestaan. Ondanks dat de klei uit dezelfde groeve komen, niet elke kleilaag is gelijk. Voordat u met klussen begint is het daarom belangrijk eerst op de verpakkingen het tintnummer te controleren. Deze moeten allemaal gelijk zijn. Alleen dan bent u er zeker van dat de tegels in kleur overeenkomen. Neem tijdens het tegelen bovendien - om kleurvlekken te voorkomen - tegels afwisselend uit verschillende verpakkingen.

 

Monstertegels

Elke partij tegels krijgt een eigen tintnummer. Omdat het keramische producten betreft zit hier altijd een klein verschil in. Bij bijbestellingen dient u ook altijd hetzelfde tintnummer te verkrijgen. Een monstertegel zal vrijwel altijd iets afwijken van de definitieve te ontvangen partij tegels. Dit komt omdat deze monstertegels bijna altijd uit een andere productie komen.

 

Gerectificeerd (alias RTT of RETT)

Beide afkortingen RTT of RETT staan voor gerectificeerd, van het Italiaanse woord rettificato. Het verschil tussen een gerectificeerde tegel en een on-gerectificeerde tegel is dat de gerectificeerde tegels recht gezaagde kanten en scherpe hoeken. Het voordeel daarvan is dat u de tegels strakker kunt plaatsen en daardoor een minimale voeg heeft in wand of vloer. Bij de on-gerectificeerde tegels lopen de kanten een klein beetje rond/schuin af en daardoor ontstaat er een bredere voeg. On-gerectificeerde tegels zijn wel aan te raden als de wanden niet helemaal recht lopen.

 

Gekalibreerd

Kalibreren wordt vaak verward met rectificeren. Kalibreren is op gelijke dikte zagen. Vrijwel alleen van toepassing op natuurstenentegels. Gekalibreerde tegels voldoen aan een toegestane speling. 

 

Bol of hol

Grote tegels of kleine tegels? Grote tegels zijn lastiger te leggen dan kleinere tegels. Hoe groter namelijk een tegel, hoe lastiger het is om de tegel kaarsrecht te krijgen. Geloof het of niet, tegels trekken krom. Op zo’n moment staan de hoeken lager dan het midden van de tegel. De vastgestelde Europese richtlijn hiervoor 0,5% van de lengterichting bij 1e keus. Bij 30cm is dit vastgesteld op 1,5mm.

 

Als een tegel hol staat daarentegen - de hoeken staan hoger dan het midden van de tegel, stop dan gelijk met verwerken van de tegels en neem contact met ons op.

 

Porcellanato (of Porcellanata)

Porcellanato is geen natuursteen, het wordt dus niet ‘gewonnen’ in een groeve. Het is een geproduceerd product, net als andere keramische tegels vervaardigd door klei, zand en andere mineralen te bakken op hoge temperaturen. Omdat porcellanato onder hoge druk en temperatuur wordt gemaakt, krijgt het een enorme hardheid, kent het een zeer lage vochtopname en vrijwel altijd vorstbestendig.

 

PEI waarde

Het Porcelain Enamel Institute, naamgever van de waarde, heeft de slijtvastheid tegels bepaald. Hiervoor is de zogenaamde PEI-waarde in het leven geroepen. De waarde is van toepassing op "verglaasde" (porcellanato) tegels. Het is een slijtweerstand bepaling, niet van de hardheid van de tegel. De waarde is gebaseerd op het aantal (schurende) ronddraaiende bewegingen van een schijf op de zichtzijde van een gebakken tegel. Het aantal omwentelingen en zichtbare slijtage bepaaldt samen de waarde, onderverdeeld in 5 slijtgroepen. Het getal 1 is de laagste en 5 is de hoogste slijtgroep.

 

Voor geglazuurde vloertegels wordt de PEI-norm gehanteerd. De PEI-waarde is onderverdeeld in de volgende klassen:

 

Slijtgroep Omschrijving
PEI I Na 150 omwentelingen slijtage zichtbaar: niet geschikt voor de vloer
PEI II Na 600 omwentelingen slijtage zichtbaar: alleen voor licht belopen ruimtes zoals badkamers
PEI III Na 1500 omwentelingen slijtage zichtbaar: alleen voor badkamers
PEI IV Na 12.000 omwentelingen slijtage zichtbaar: woonkamer/hal/keuken
PEI V Na 12.000 omwentelingen nog geen slijtage zichtbaar: openbare gebouwen, garages

 

Slijtweerstand

Bij het kopen van tegels is het belangrijk de slijtweerstand mee te nemen in de keuze: niet iedere (vloer)tegel is geschikt voor iedere ruimte. De meeste geglazuurde vloertegels die zeer donker zijn hebben een lage slijtweerstand.

 

De letter R en cijfer

De stroefheid van een tegel is af te lezen aan de letter R en het bijbehorende cijfer. Des te hoger het cijfer des te stroever de tegel. R9 is een veelvoorkomende normering – voornamelijk gebruikt voor woonkamervloeren. R10 komt vaker voor in badkamers of andere ruimtes waar de vloer nat wordt. R11, R12 en R13 komen vaak voor in openbare ruimtes.

Tegelpastalijm of -poederlijm

Naast de tegel zelf is er veel verschil in de verschillende lijmsoorten. U krijgt er gegarandeerd mee te maken, moet ik een pastalijm of een poederlijm hebben? Pastategellijmen zijn direct klaar voor gebruik en zijn te gebruiken op vlakke binnenwanden. Het grootste voordeel van pastalijm is dat het tijd besparend is. Hiernaast bent u er zeker van dat het standvermogen uitstekend is en afval nadien ontbreekt. Poedertegellijmen dienen eerst aangemaakt te worden met water. De aangemaakte lijm moet gelijk verwerkt worden: Poederlijm is daarentegen ideaal te gebruiken als er wat dikker gelijmd moet worden. Om het gemakkelijker te maken hebben we de eigenschappen of kenmerken op een rijtje gezet.

Pastategellijmen

Poedertegellijmen

Duurder in aanschaf Goedkoper
Perfecte mengverhouding Aan te maken
Klaar voor gebruik Extra werk
Vlakke ondergrond Geschikte voor minder vlakke ondergrond
Laag verbruik Hoger verbruik
Alleen binnentoepassing Binnen- en buitentoepassing
Fysieke droging (luchthardend) Hydraulische droging (chemische verharding)
Lange droogtijd (bij dichte ondergrond) Snelle droogtijd
Op gips Niet direct op gipsachtige ondergrond
Flexibele lijm (voorkomt scheurvorming) Star tot elastisch, afhankelijk van type
Alleen geschikt voor wandtegels Geschikt voor vloer- en wandtegelsPastalijm alleen voor de wand 

Pastalijmen zijn zeer gevoelig voor vocht. Wanneer pastalijm aangebracht wordt op de vloer bestaan altijd de kans dat door kieren de lijm in aanraking komt met vocht. Hierdoor zal de lijm veslappen in hardheid en zelfs weer zacht worden. Voor tegelvloeren dus alleen een cementgebonden product gebruiken.

 

Waar moet u verder op letten bij de verwerking van tegels?

1. Denk aan de aanschaf van rand- en hoekprofielen en buitenhoeken
2. Denk aan materiaal voor voorbehandelen, voegen en lijmen
3. Cementgebonden lijm (poederlijm) is te gebruiken voor wand- én vloertegels
4. Pastalijm (kant-en-klaar) alleen voor het aanbrengen van wandtegels


Goed om te weten

1. Om gekartelde tegelranden te voorkomen, gebruik altijd hoogwaardig diamantgereedschap
2. Voorkom krassen. Gebruik schoon en onbeschadigd voeggereedschap met een zacht oppervlak
3. Gebruik altijd waterdicht voegmateriaal in natte ruimtes
4. Voorkom (haar)scheuren en kleurverschil door de ondergrond goed te laten drogen
5. Voegmortel is eenvoudig te verwijderen met schoonmaakazijn
6. Bij het verwijderen van cementsluier en bouwvuil met zuren dient u ervoor te zorgen dat de voegen eerst goed nat zijn gemaakt. Raadpleeg de voorschriften van de fabrikant.
7. Vloertegels kunnen aan de wand; wandtegels kunnen niet op de vloer
8. Bij het combineren van verschillende tegels let dan goed op dikte en formaat
9. Bij vloerverwarming komt de vloer een paar centimeter hoger, kan dit wel met deuren en kozijnen
10. Gerectificeerde tegels (circa 2mm voeg) zijn lastiger te leggen en vereist echt vakmanschap
11. Niet gerectificeerde tegels (circa 4 mm voeg) zijn gemakkelijker te plaatsen
12. Met gekalibreerde tegels kan een min. voeg (< 1mm) of zonder voeg gelegd worden
13. Gebruik stroevere tegels toe in natte ruimten zoals badkamer en douche
14. Reken bij de aanschaf van tegels op minimaal 10-15% snijverlies. Houd rekening met meer snijverlies bij schuine zijden
15. Stop bij te weinig tegels nadat een hele wand of vloer betegeld is i.v.m. andere tintcodes.