Latest Post

There is no comment

Blog tags

There is no tag

Special Products

Special Products

Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Isa 180x85x62/76 cm...
Normale prijs € 7.166,71 Prijs € 6.456,91
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Xenz Max 160x62 cm...
Normale prijs € 7.156,11 Prijs € 6.305,61
Mozaïek tegels plaatsen?
Mozaïek tegels plaatsen?
TSM Team
Mar 15, 2018

Mozaïek is een decoratieve tegelstijl en heeft een krachtige uitstraling op de rest van de ruimte. Mozaïek komt in verschillende kleuren, stijlen en soorten. Met de juiste kennis is het plaatsen ...

Mozaïek tegels plaatsen - uitgelegd!

Mozaïek is een decoratieve tegelstijl en heeft een krachtige uitstraling op de rest van de ruimte. Mozaïek komt in verschillende kleuren, stijlen en soorten. Met de juiste kennis is het plaatsen of het leggen van mozaïek een mooie klus voor de doe-het-zelver. Tegel en Sanitair Magazijn laat zien hoe te werk te gaan, hoeveel mozaïek u nodig bent, hoe de lijm te mixen en te verwerken en hoe mozaïek te leggen met een professionele uitstraling!

Wist u dat?

Mozaïek is tegels van glas, glas-natuursteen, glas-metaal, natuursteen-metaal, metaal, natuursteen of keramiek, en komen overeen met een grootte van 5 cm of kleiner. Waar vroeger het leggen nog een enorme klus was, wordt mozaïek tegenwoordig voornamelijk nog verkocht in kant-en-klare matjes. Deze zijn zeer gemakkelijk te verwerken.

Voorbereiding: hoeveel mozaïek bent u nodig?

Om te achterhalen hoeveel mozaïekmatten of steentjes u nodig bent is het belangrijk eerst de ruimte (de te betegelen oppervlaktes) goed in te meten. In veel gevallen gaat het om een oppervlakte met hoeken of bochten. Deel in zo’n geval het oppervlakte op in vierkanten of rechthoeken. Na het opmeten kan eenvoudig het aantal vierkante meters bij elkaar opgeteld worden. Zodoende kan het aantal mozaïekmatjes eenvoudig worden bepaald. Bestel altijd iets meer tegels dan benodigd. Tijdens het tegelzetten ontstaat er altijd een bepaald snijverlies. Hiernaast is het altijd verstandig om een bepaalde reserve achter de hand te houden. Reken op ongeveer 5-10% extra tegels.

Stap 1. Opmeten van de ruimte

Meet de lengte van het oppervlak waar het mozaïek komt op en markeer het middelpunt als referentie. Vanuit dit punt begint u straks te leggen zodat het geplaatste mozaïek symmetrisch over het oppervlak verdeeld wordt. Bepaal hoeveel tegels u nodig bent door vanuit het referentiepunt (in het midden) de mozaïektegels uit te leggen. Zo kunt u gemakkelijk bepalen hoeveel mozaïektegels u nodig bent.
 

Stap 2: Inspectie van het mozaïek

Controleer de mozaïekmatten goed. Kijk bijvoorbeeld goed naar de randen, mogelijke oneffenheden in de tegeltjes en op mogelijke kleurverschillen. Let op, bij getrommeld mozaïek is het mogelijk dat het schilferingen vertoond.
 

Voorbereidingstips

  • Bescherm natuurproducten bij verwerking in natte ruimten. Behandel het mozaïek na met een verzegeling/impregnering.
  • Niet elk mozaïek is geschikt voor verwerking onder water
  • Behandel combinatiemozaïek na verwerking met een siliconenvrije, water oplosbare verzegeling. Neem de gebruiksaanwijzing van de leverancier in acht.

Ondergrond: goed begin is het halve werk

Het leggen van mozaïek is vrij eenvoudig, maar desalniettemin nog steeds een precisiewerkje. Niemand wil immers het mozaïek zonder verband aan de muur? Een goed begin zit in de ondergrond, hoe vlakker de ondergrond des te gemakkelijker het plaatsen van het mozaïek is.

Ondergrond tips

  • De ondergrond moet egaal, stevig en vlak zijn, mogelijke onregelmatigheden moeten te corrigeren zijn.
  • Maak strakke, gladde oppervlakten ruw. Behandel een minerale ondergrond voor met een primer. Bij een hardschuim/foam is dit niet vereist, houdt rekening met het voorschrift van de leverancier.
  • Als u een witte achtergrond wilt creëren, gebruik dan op de ondergrond witte tegellijm.

Wanneer de wand volledig gebruiksklaar is – er zijn geen oneffenheden meer - kan er begonnen worden met het plaatsen.

Mozaïek plaatsen: schoonheid zit ‘m in details

Plaats de mozaïekmatten evenredig op het oppervlak. Liever een patroon? Plaats het mozaïek in een patroon van gelijke vierkanten of rechthoeken. Leg de matten zo dat ze even ver van elkaar afliggen zodat de afstand overeenkomt met de voeg tussen de mozaïeksteentjes zelf. Als het mozaïek een patroon moet vormen, zorg er dan voor dat eerst het volledige patroon is uitgelegd om fouten te voorkomen. Leg de matten vervolgens in de volgorde of hoe u ze wilt plaatsen. Leg voor verwerking het mozaïek uit op kleurschakering. Kleine kleurafwijkingen zijn te wijten aan het productieproces en om drukpunten (vervorming in/van een mat) in het mozaïek uit te sluiten.

Tips voor het plaatsen van het mozaïek

  • Witte, snel uithardende mortel / lijm (geen agressieve of krimpende lijmen) zijn geschikt om natuursteen mee te verwerken
  • Gebruik bij verwerking in (deels) natte ruimtes een geschikte epoxy lijm. Win eerst informatie in bij uw leverancier.
  • Breng lijm altijd vlak / egaal aan zodat strepen of banen van uw lijmkam niet zichtbaar zijn
  • Hanteer wegens toelaatbare toleranties in oppervlak- en ondergrondbewegingen een voegbelasting van 2-3mm

Stap 3: Snijden

Leg de mozaïekmatten op het oppervlak en markeer waar ze moeten komen. Snijd (met veiligheidshandschoenen) de matjes op de juiste maat met een afbreekmes. Als individuele tegels versneden moeten worden, gebruik dan een mozaïek-breektang die geschikt is voor het type mozaïek. Snijd de tegels stuk voor stuk tot een passende maat.
 

Tip voor het snijden van mozaïek

  • Glas is een vlak, hard materiaal. Bij mechanisch versnijden is er risico op breuk, gebruik daarom altijd gespecialiseerd gereedschap. Voor mozaïeksteentjes is dit een mozaïek-breektang en voor mozaïekmaten is dit een haakse slijper met diamant zaagblad of waterzaag.

Pro tip: breng eerst houten latten aan de muur. Doe dit zowel horizontaal als verticaal. Muren zijn zelden volledig recht, met deze latten zorgt u ervoor dat er gestart wordt met een rechte basis. Let er op dat de latten loodrecht en waterpas staan.

Stap 4. Mix de tegellijm

Mix in een emmer de tegellijm door een deel van de lijmpoeder aan te mengen met water. Gebruik een tegelgarde of tegellijmmixer om beide componenten goed te mengen. Blijf poeder toevoegen totdat er een pasta-achtige substantie ontstaat. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om kant-en-klare pasta te kopen.
 

Stap 5. Tegellijm aanbrengen

Breng de tegellijm aan met een lijmspaan, smeer de lijm uit over het oppervlak en vlak het uit met de lijmkam.

Pro tip: Smeer een kleine hoeveelheid van de tegellijm op het oppervlak waar het mozaïek moet komen. Haal de lijmspaan door de lijm zodat het een gelijke dikte krijgt. Vlak de groeven af door een troffel te gebruiken. Groeven in de lijm kan er voor zorgen dat het mozaïek tussen de steentjes door kunnen komen of dat het patroon bij mozaïekglas terug is te zien. Vlak maken elimineert dit probleem eenvoudig.
 

Stap 6. Plaats het mozaïek

Plaats de mozaïeksteentjes op de tegellijm vanaf het eerdere referentiepunt in het midden. Plaats de tegelkruisjes tussen de matjes of steentjes om er voor te zorgen dat ze even ver van elkaar afzitten. Gebruik de voegspaan om het mozaïek gecontroleerd aan te drukken. Controleer of het mozaïek vlak aan de muur is aangebracht voordat de tegellijm droogt.
 

Pro tip: Druk de mozaïekmatjes in de tegellijm en vlak ze af met de hand. Pak een recht stuk hout en plaats deze over het mozaïek. Tik rustig, voorzichtig en beheerst het mozaïek evenredig in de lijm.
 

Stap 7. Obstakels passend maken

Neem tijdens het inmeten elk obstakel in acht, zoals een waterleiding, en markeer hoe deze overeenkomt met het mozaïek. Gebruik een waterpas en markeer de situatie. Neem met een potlood de markeringen over op het mozaïekmatje. Haal het mozaïek uit het matje en snijd de tegel met een mozaïek-breektang of een slijptol. Neem veiligheidsvoorschriften in acht.
 

Stap 8. Mozaïek afmaken

Leg de op maat gemaakte tegels op de plek en ga verder met het plaatsen van de rest van het mozaïek. Gebruik de voegspaan om het mozaïek licht aan te drukken en controleer of het recht en vlak is aangebracht voordat de lijm droogt. Eenmaal klaar en terwijl de tegels aan het drogen zijn, hoeven we alleen nog maar te voegen.
 

Voegen: het helemaal af maken!

Met een spatel kan je tussen de tegels het voegmiddel smeren. Poets nadien met zuiver water en een spons het overtollige voegmiddel af. Let er op dat het voegsel voldoende is opgedroogd, anders haal je veel voegmiddel weg en kunnen de tegels sneller broos worden.
 

Tips voor tijdens het voegen

1. Voorkom sterke contrasten in kleur tussen lijm en voegmiddel
2. Dankzij kleine materiaalonregelmatigheden ontstaat een globaal beeld
3. Kwartszaad-achtige producten kunnen bij gebruik, ook van onjuist gereedschap, oppervlaktekrasjes veroorzaken
4. Ga voorzichtig te werk gaan om beschadigingen aan glas of metaaloppervlakten te voorkomen
5. Het is wenselijk om kleine(re) oppervlakten te voegen in plaats van het totale oppervlak
6. Raadpleeg bij twijfel altijd vóór verwerking uw lijm- en voegleverancier om advies

Laat de tegellijm 1 uur drogen. Verwijder vervolgens - wanneer van toepassing - beschermende materialen zoals papier, van het mozaïek. Dit kan door met een vochtige spons het mozaïek te bewerken. Het water ontbindt de lijm van het beschermingsmateriaal. Pulk na een paar minuten het beschermende materiaal er af. Druk eventueel los gekomen tegels weer op hun plek met de vingertoppen. Laat de lijm 24 uur drogen.
 

Voeg het mozaïek door het voegmiddel uit te smeren met een voegspaan. Houdt de voegspaan onder een hoek van 45 graden tegen het mozaïek om het voeg te sturen. Verplaats de voegspaan over hetzelfde oppervlakte vanuit verschillende richtingen om er voor te zorgen dat het voegmiddel in alle voegen terecht komt. Laat de voeg ongeveer 10 minuten drogen.
 

Was de overbodige voeg van het mozaïek af met een spons. Maak de spons vochtig en wrijf in een circulaire beweging over het mozaïek, frequent de spons schoon maken totdat het mozaïek schoon en vrij is van overtollige voeg. Laat de voeg 24 uur drogen.